Mi a hisztamin, mik a tulajdonságai és mi a hatása?
A hisztamin egy fontos és szükséges neurotranszmitter, azaz ingerület átvivő anyag, ami az idegsejtek közti kommunikációt biztosítja. Segíti az emésztés folyamatát, támogatja a vízháztartást a test különböző kulcsfontosságú területein, segíti az elektrolit egyensúlyt és stimulálja a gyulladásos választ, az immunrendszer különböző antigénekre adott válaszaként.
Több receptorhelye van:
-a gyomorban segíti a savtermelést, ezáltal támogatja az emésztést, fertőtleníti és közömbösíti bejutott kórokozókat, a belekben befolyásolja a hányinger érzést és a hasi fájdalmat.
-az idegrendszerben: fokozott éberséget ad, az agyban: segíti az elalvást, a memóriát, az étvágyban és a viselkedésben is szerepe van
-az immunrendszerben természetes immunválaszt generál: a csecsemőmirigyben és a csontvelőben a fehérvérsejteket aktiválja, hogy oda jussanak, ahova kell, sokan és gyorsan, hogy a kórokozókat a szervezet leküzdhesse. Értágító hatást produkál, amitől gyorsabban odajutnak ezek a makrofágok a célállomásra. Nagy szerepe van tehát az allergiás reakciókban, gyulladásos folyamatokban felszabadulva és a tünetek kialakulásában.
A hisztamin egy biogén amin (élő anyagból származó), ami a hisztidin aminosavból keletkezik.
Életideje a szervezetben 60-120 perc, ha a lebontás sérül (a DAO enzim bontja, mely jelen van a vérben és a vékonybélben is, a májban, a placentában, a fehérvérsejtben), túlzott mértékben jelen lesz. A hisztaminlebontás egy természetes folyamat és fontos szervezetünknek, ha ez nehézségekbe ütközik, felszaporodik. Így alakul ki a túlérzékenység/intolerancia.
Érdekes jelenség, hogy a hisztamint bontó enzim, a DAO, ugyanazokat a mikrotápanyagokat igényli, mint a stresszgátló hormonok. Tehát kevés tápanyag bejutás esetén versengenek egymással. A stresszt kikerülni nehéz, így könnyen eldől, melyik oldalra billen a mérleg, ha választani kell a szervezetnek, hova tegye a tápanyagokat…
Te hova teszed a téged érő stressz-szintedet?
A testi folyamatok nagyban befolyásolják a szervezet hisztamin tartalmát.
Ilyenek pl. a fizikai edzés, mely minél intenzívebb, annál magasabbra szökik a szervezet hisztamin szintje. Ha kipirulást, sípoló hangot észlelsz közben, biztos lehetsz a fokozott hisztamin jelenlétben.
A meleg, vagy meleg hőmérsékletben végzett edzés különösen erősen hat e szintre.
Nőknél az ösztrogénszint is befolyásolja a szervezet hisztamintartalmát. Ovuláció és menstruáció alatt csökken a bontóenzim szintje, terhesség alatt pedig jótékonyan emelkedi a hisztamint bontó DAO enzim.
A sok stressz növeli a szervezet alap hisztaminszintjét és csökkenti a bontóképességét.
Hatással van a manapság sokszor előforduló napallergiára is, UV fényre hisztamin szabadul fel, így növekszik a szervezet hisztaminszintje. Tehát, ha nem barnulással, hanem kiütéssel, gyulladással reagálsz, érintett lehetsz te is.
Láthatod, hogy a testi folyamatok is befolyásolják a szervezet alap hisztamin tartalmát, nemcsak az étkezés. Erről a következő cikkben olvashatsz.
További tartalmakért látogass el a https://www.facebook.com/taplalkozasoptimalizalas/ oldalra.