A hisztamin érzékenység egyéb kiegészítői, támogatói
A bélrendszert tehermentesíteni kell, tápanyaggal feltölteni és megtámogatni. Ehhez nyomelemekre, tápanyagokra, vitaminokra van szükség, amik a következők:
-C-vitamin: serkenti a DAO enzim működését, jó antioxidáns. Ezenkívül szabadgyökfogó, a rákkeltő anyagok képződését gátolja, májenzimek működését serkenti, fokozza az immunsejtek aktivitását, segíti a kollagénfelépítést, antihisztamin hatású, segíti a vas felszívódását, minden elasztikus folyamathoz kell (öregedés), segíti a koleszterin lebontását, az agyban a neurotranszmitterek képzését, a hormontermelést, javítja a kálcium és cink felszívódását, támogatja a sebgyógyulást, a fertőzések elleni védelemben stimulálja az immunfolyamatokat, a mérgezések és gyógyszermellékhatásokat csökkenti, valamint csökkenti a húgysav, köszvény és ízületi panaszokat
-B6 vitamin: serkenti a hisztamin bontását és a DAO működését, vörösvértest képzéshez szükséges, segít a stresszkezelésben sejt szinten, támogatja az aminosav anyagcserét és a központi idegrendszer anyagcseréjét, szükséges a hemoglobin szintézishez, részt vesz a lecitin szintézisben és kell a sejtosztódáshoz
Ajánlott formája csak a p5p forma!
-Cink: serkenti a hisztamin bontását és a DAO működését, antiallergén anyag, a gyulladáscsökkentésben segít és az immunrendszer működéséhez is szükség van rá
-Réz: serkenti a hisztamin bontását és a DAO működését
-Magnézium, 600 sejtfunkcióhoz szükséges
-Molibdén és mangán: támogatja a DAO enzimet
-a kvercetin és a kurkuma erős gyulladáscsökkentő
-a máriatövis és a glutation jó májméregtelenítők. Ebben a folyamatban segít még az ALA, a NAC, a B vitaminok, a gyömbér, a keserű zöldlevelesek: rukkola, gyermekláncfű, petrezselyemzöld
-a huminsavak és fulvosavak ásvánnyal és nyomelemmel segítik a bélrendszert
-az omega3 zsírok erős gyulladáscsökkentők és szívvédők
-a D3 vitamin a K2 vitaminnal együtt szinte minden sejtfolyamathoz kellenek
-a megfelelő probiotikumokkal pedig regeneráljuk a bél nyálkahártyáját, javítjuk az egyik fő problémát, az áteresztő belet, és csökkentjük a hisztaminszintet. Megfelelő pl a Lactobacillus boulardi és a Lactobacillus raminous.
Gyakorlati jótanácsok kiegészítésként a megoldás felé
-mindig ép, friss, ütődéstől, barnulástól mentes ételt válassz! Minél frissebb, annál kevesebb benne a hisztamin!
-közeli lejáratú terméket ne használj!
-a megvásárolt ételt minél előbb el kell fogyasztani vagy elkészíteni! A tárolás során felhalmozódik a hisztamin az élelmiszerben! Kis mennyiségben lefagyasztható az elkészült étel
-ha nem sikerül azonnal feldolgozni, hűtve és letakarva max 2 napig tárold
-a friss húsokat a hűtőben kacsazsíros vagy kókuszzsíros pácban tárold
-az elkészített ételt minél előbb fogyaszd el. Érdemes kis adagban főzni és gyakran
-fontos az alapos tisztítás és megfelelő hőkezelés (a hisztamin víz és hőoldékony. Áztatás és hőkezelés csökkenti a hisztamintartalmat)
-a hisztaminszegény diéta célja: lecsökkenteni az ételek hisztamintartalmát, valamint a hisztamin felszabadulását fokozó vagy lebontását gátló ételeket
-fontos a tárolási, elkészítési es konyhatechnikai szabályok betartása
-zöldségek színe: minél sötétebb, annál magasabb a hisztamintartalma
-a hisztamin mennyisége összeadódik az étkezés során és a nap során is
-az erős, intenzív mozgás hisztamint szabadít fel. Tartózkodj ettől a diéta alatt
-feldolgozott, kész és félkész élelmiszerek emelik a hisztaminszintet
-erős fűszerek nem, de friss, zöldfűszerek rendszeresen fogyasztandók a gyulladáscsökkentő hatásuk miatt. Ilyenek pl. oregánó, bazsalikom, koriander, kakukkfű
-törekedj a minél több nyers zöldség fogyasztására (alacsony hisztamintartalmúak és DAO enzim serkentőek)
-keresd a kistermelői és bio élelmiszereket, a nagy bevásárlóközpontok termékei mellőzendők
-édesítés: glicin. Ez egy kollagén típusú fehérjékben található természetes aminosav, bioboltokban kapható. Jó hatással van a belek állapotára és a hőkezelést is bírja
-vásárolj hűtőtáskával
-tervezés: mindig legyen nálad étel hűtődobozban, előre tervezz, ne spontán!
Igaz mondás, ne akkor kezdj el kutat fúrni, amikor már szomjas vagy…
Még sok érdekes infót olvashatsz a Hisztaminos cikkek között 🙂 pl ez: https://taplalkozasoptimalizalas.hu/mik-a-hisztaminszint-emeloi-es-csokkentoi/