Mik a hisztaminszint emelői és csökkentői?
Ahhoz, hogy optimálisan működjön a hisztaminbontás a szervezetünkben, hogy jobb hisztaminműködést érjünk el, a fő feladat, hogy a bélrendszert regeneráljuk, a májműködést feljavítsuk, a mellékvesét megtámogassuk és a cukoranyagcserét megerősítsük. Ezen kívül a bélgyulladást csökkenteni kell, a tápanyagfelszívódást serkenteni, a gyomorsav működését erősíteni. A felhalmozódott méreganyagokat pedig kiüríteni.
Ehhez több módszerünk is van.
Amit azonnal el tudsz kezdeni, az a fokozott hisztamintartalmú ételek eliminálása, vagy kiküszöbölése. Mik tartoznak ide?
-erjesztett ételek, pl. fermentált ételek, savanyú káposzta, kovászos uborka, szójaszósz, kefír, joghurt
-ecetet tartalmazó élelmiszerek pl. savanyúságok, majonéz, olivabogyó
-erjesztett alkoholos italok pl. bor, sör, pezsgő
-pácolt húsok pl. szalonna, szalámifélék, kolbász
-füstölt hús- és haltermékek
-savanyúételek pl. tejföl, sajtok
-szárított, édes és túlérett gyümölcsök
-feldolgozott élelmiszerek
-tartós élelmiszerek
-az összes citrusféle
-diófélék
-bizonyos zöldségek, különösen avokádó, padlizsán, paradicsom, paprika
DAO enzim működését gátló élelmiszerek:
mindenféle alkohol (ezek magas hisztamintartalmúak és DAO blokkolók is egyben!), feldolgozott és ultrafeldolgozott élelmiszerek, energiaitalok, egyes gyógyszerek, fájdalom- és gyulladáscsökkentők, csokoládé, kakaó, tehéntej és termékei, dió, banán, ananász, papaja, eper, paradicsom, avokádó, kagyló, búzacsíra, fekete és zöld tea.
A zöldségekről és gyümölcsökről általánosságban elmondható, hogy minél zöldebb egy zöldség, annál alacsonyabb a hisztamintartalma. A sárga kevésbé jó, a piros egyáltalán nem jó. A gyümölcsök pedig minél magasabb fruktóztartalmúak, tehát minél édesebbek, minél régebbiek, esetleg aszaltak, annál jobban emelik a hisztaminszintet.
Érdemes kezedbe venni a megoldást, mert a te egészséged magadnak fontos, nem az orvosnak!
Bővebb hisztaminos infókért keresd az oldalon a keresőben a Hisztamin katergóriás cikkeket: https://taplalkozasoptimalizalas.hu/?s=hisztamin