A hisztamin érzékenység összefüggése a bélgyulladással
A bélpermeabilitás vagy a szivárgó bél szindróma egyre gyakoribb egészségügyi probléma. Ez azt jelenti, hogy a bélnyálkahártyán lyukak keletkeztek, amelyek lehetővé teszik az emésztetlen élelmiszer-részecskék, méreganyagok és mikrobák bejutását a véráramba. Ez fokozhatja a krónikus gyulladást és krónikus immunválaszhoz vezethet. Ennek eredményeként hisztamin intoleranciát, krónikus tüneteket, autoimmunitást és egyéb krónikus egészségügyi problémákat okozhat.
Miért van ilyen nagy összefüggés a bél állapota és a hisztaminérzékenységed között? Íme a válasz.
A bélfal sejtjei 1 sejtfalból állnak, melyek erősen össze vannak kötve egymással. Ezek stressztűrő sejtek és szoros összekapcsolódással összeérve képezik a bélfalat. Az összekötő anyag kis fehérje csomópont, és közvetlenül a bélnyálkahártya felett helyezkedik el. Itt található az immunrendszer 70-80 %-a, a bélbaktériumok, amik felügyelik a kórokozókat, baktériumokat, élesztőket és parazitákat. Itt élnek a jó baktériumok is, mint pl a Acromancium misinophilia, amely egy kulcsfontos baktérium, gyulladáscsökkentő és anyagcserejavító feladattal.
A szoros összeköttetés fontos, mert elégtelen gyomorsav esetén a meg nem emésztett fehérjerészecskékből idejutott nagyobb fehérjedarabkák átjutnak a meglazult réseken, a kórokozó mikróbákkal együtt. A szoros összeköttetés akkor tud meglazulni, amikor gyulladás van, ezért károsodik a nyálkahártya. Az amúgy szoros csomópontok meglazulnak, így tudnak kikerülni a véráramba, ahol endotoxinokká, azaz mérgező vegyületekké válnak (ezt lehet nyomon követni a laborban a LPS, a lipopoliszaharid markerrel). Ez a mindenre átterjedő, szisztémás fertőzés a véráramba kerülve fertőz, a tüdőben, a szívben és az idegrendszerben is gyulladásokat okozva ezzel.
Mikor lesz ebből gyulladás? Az alacsony gyomorsavszint miatti elégtelen fehérjeemésztésből származó, ide már nem való nagyobb fehérjerészeket a szervezet nem élelmiszerként azonosítja, ezért gyulladással válaszol rá. Ha folyamatosan fennáll ez a jelenség, tehát tartós alacsony gyomorsavszint mellett, tartósan nagy fehérjedarabokra a folyamatos gyulladás krónikussá válik. Akár autoimmun folyamatos is beindulhatnak, amikor a szervezet a saját sejtjei ellen támad.
A bélgyulladás kiváltó okai:
-gyulladást támogató és fokozó étrend (cukor, feldolgozott élelmiszerek, magas fruktózbevitel, finomított növényi olajok, transzzsírok, allergének)
-ételérzékenység (folyamatos bevitel=rendszeres gyulladt állapot)
-alacsony gyomorsav szint
-krónikus, hosszantartó gyulladások, fertőzések (helicobacter pylori, SIBO)
-gyógyszerhasználat (nem szteroid gyulladáscsökkentők, antibiotikumok, szteroidok, fájdalomcsillapítók szedése)
-epe- és emésztőenzim termelődés hiánya, májtúlterheltség
-krónikus stressz, rossz alvásminőség
-Epstein Barr vírus
-környezeti toxinok, vegyi anyagok, műanyagból származó BPA
A bélgyulladás jelei: görcsök, hasmenés, irritábilis bél szindróma, hányinger, puffadás, ételérzékenység, gyomorégés, candida, immunproblémák, fejfájás, koncentrációs zavar, szorongás, memóriavesztés, depresszió, légzési problémák, tápanyag hiány, akné, pikkelysömör, bőrkiütések, izületi fájdalmak, tápanyag- és vitaminhiány.
Láthatod, hogy milyen szoros összefüggés van a táplálkozás, a felszívódás, illetve annak hiánya és a kialakult hisztaminproblémák között.
Feladatunk, hogy a bélrendszert regeneráljuk, visszaállítsuk egy optimális működésre, hogy a tünetek megszűnjenek, az egészséges működés egy élhető életet biztosítson számunkra!
A teljes, átfogó tudásanyagért olvasd el az összes hisztaminos cikket itt: https://taplalkozasoptimalizalas.hu/hirek/