A hisztamin érzékenység összefüggése az alacsony gyomorsavszinttel
Láttuk, hogy a bél felszívódási zavarai milyen nagy hatással vannak a hisztaminos állapot kialakulására. Ugyanilyen erősen befolyásolja a gyomor működése, a gyomorsav szintje is.
Az alacsony gyomorsav, más néven hipoklórhidria, a krónikus gyulladásos állapotok egyik fő kiváltó oka. A gyomorban általában 20-100 ml folyadéknak kell lennie, pH-ja savas, 1,5-3,5 között van. Az alacsony folyadékszint és/vagy a magas pH-érték jelentheti a problémás gyomorsavszintet.
Mik a gyomorsav fő feladatai?
-a bevitt élelmiszer sterilizálása, kórokozóktól való megtisztítása
-a fehérje emésztése
-a pepszin emésztőenzim aktiválása (ez bontja a fehérjét és segíti a B12 felszívódását)
-serkenti az epetermelést
-segít bezárni a 2 gyomorkaput, alul és felül
A laborban ezeket kell vizsgálni, hogy megállapíthassuk a gyomorsav rendellenességeit: immunrendszer funkció, vércukor és inzulinszint, máj és vese gyulladásos markerek, cink, réz, folát, B12 vitamin, zsírpanel, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, húgyutak, A és D vitaminszint, ásványi anyagok és elektrolit egyensúly.
A vérben kimutatott alacsony szintek: összefehérje, globulin, klorid, foszfor, cink, vas, kálcium, B12 vitamin és magas értékű MCV és homocisztein.
Van egy könnyen elvégezhető otthoni teszt, hogy magunk megállapítsuk a gyomorsavunk állapotát.
A teszt lényege, hogy kémiai reakciót hozunk létre szódabikarbóna és sav összeadásával. Ennek eredménye széndioxid gáztermelés, azaz a böfögés lesz.
Hogyan csináljuk?
3 egymást követő reggel lesz egy feladatunk, éhgyomorra. Negyed teáskanál szódabikarbónát elkeverünk másfél dl vízben egy pohárban, majd megisszuk.
Várunk az eredményre: ha 3-5 percen belül nem böfögünk, elégtelen a gyomorsav termelésünk.
Ha túl korai vagy ismételt böfögést tapasztalunk, valószínűleg emésztési zavarunk van, esetleg túl sok a gyomorsavunk.
Hogyan javítsunk a gyomorsavszinten, a gyomorműködésen?
Igyunk citromos vagy almaecetes vizet étkezés után fél órával, étkezés közben ne igyunk, mert hígítja a gyomorsavat, étkezések közben viszont hidratáljunk megfelelően, a húst tartalmazó ételt az étkezés elején fogyasszuk el, étkezéshez fogyasszunk fermentált ételeket és italokat (savanyú káposzta, kovászos uborka, egyéb fermentált zöldség és leve)
A hisztamin intolerancia kezelése a gyomorműködés és a bélrendszer javításával tünetmentessé tehető. Célunk a rendszer visszaállítása, nem pedig egy élethosszig tartó diéta.
Olvasd el az összes hisztaminos cikket itt: https://taplalkozasoptimalizalas.hu/?s=hisztamin