Mit kell tudni a máj méregtelenítéséről?
Máj
Legnagyobb és legnehezebb szervünk, melynek fő feladata a méregtelenítés. Nagy szerepe van még többek között a vércukorszint stabilizálásában, epetermelésben, zsírok bontásában, koleszterin termelésében, ketonok képzésében, a megfelelő hormonszint szabályzásban és még jópár funkcióban.
A méregtelenítést azonban akadályozza a lelassult funkciójú, terhelt máj.
A méregtelenítési folyamat a máj feladata, de ez nem azt jelenti, hogy tárolja is a toxinokat (kivételt képez a zsírmáj, amit másik cikkben részletezek). A feldolgozott és átalakított méreganyagok a szervezetből vizelettel, izzadsággal, lélegzettel és széklettel távoznak.
Mik a tünetei a rosszul működő májunknak?
Hasi fájdalom vagy duzzanat, étvágytalanság, hányinger/hányás, sárgás bőr és szem, sötét vizelet, világos széklet, ödémás lábszár vagy boka, bőrproblémák, indokolatlan fogyás, gyengeség, fáradtság, letargia, felgyorsult öregedés, hepatitis, légzési problémák, fejfájás, kognitív nehézségek.
Érdekes jelenség, hogy a máj szinte sosem fáj, mert érző idegek szinte alig vannak rajta. A megnagyobbodott máj viszont fájdalmas tud lenni, amikor a környező szöveteket nyomja.
Májméregtelenítési lépések:
-a méreganyagok kisebb részekké való alakítása, kevésbé káros anyagokká való bontása (pl alkohol, koffein, szteriodok, gyógyszerek, esetleg festékgőzök, tartósítószerek, hisztamin)
Ehhez szükségesek a B2, B3, B6, B12 vitaminok, a folát, a glutation és flavonoidok
-az epe, a vizelet és a széklet útján elindítja az anyagcsere folyamán keletkező anyagokat, a metabolitokat
Szükséges a metionin, cisztein, magnézium, B5, B12, C-vitamin, glicin, taurin, glutamin és kolin
-elszállítással kiürülnek a méreganyagok az emésztőrendszeren, epén, vesén és bőrön keresztül
Szükséges anyagok a fentieken túl: cink, E vitamin, szelén, kén, molibdén
Májbetegség pl a Gilbert kór (magas bilirubinszint a vérben normál enzimműködés mellett) (Javasolt kiegészítők: taurin, kolin, rezveratrol, kurkumin, astaxantin, kvercetin, gyermekláncfű, articsóka, gyömbér, spárga, citrusfélék, probiotikumok), vagy a zsírmáj, májzsugor.
Az étkezéssel biztosíthatunk bizonyos szükséges tápanyagokat:
-fűvel táplált állati termékekben aminosavak, B6, B12 vitamin és cink
-kapirgálós tyúkok tojásaiból aminosavakat és kolint
-zöldleveles növényekből magnéziumot és folsavat
Pár szó a fontos GLUTATIONról:
Glicin, cisztein és glutaim aminosavakból álló tripeptid, mely a szervezet fő antioxidáns forrása és fontos szerepe van a méregtelenítési folyamatokban. Ez a kiegészítő a legfontosabb a máj méregtelenítésében, gyomirtókat, nehézfémeket, alkoholt és gyógyszereket segít kivezetni a szervezetből. A glutation funkciója kimerülhet amalgámtömésekből kioldódó higanytól például. A glutationhiány oxidatív stresszhez, felgyorsult öregedéshez és lassú méregtelenítéshez vezet.
A glutationszintet javíthatjuk a keresztesvirágú zöldségekkel, fűvel táplált állati termékekkel, hagymafélékkel, tojással, kiegészítők közül a NAC, az ALA, szelén és a C vitaminnal. A glutation kapszulázott szedése nem hatékony, mert a bélben aminosavvá változik, ezért jó a transzdermális liposzómás glutation krém a májra kenve (WTN terméke pl ilyen! Elérés: https://wisetreenaturals.hu/?atid=167 linken elérhető kedvezménnyel https://wisetreenaturals.hu/naturkozmetikumok/termeszetes-kozmetikumok/glutation-krem termék) A májat a jobb oldalon a borda alatt találjuk, középre haladva a szegycsont alatti részig. Ide kell kenni a krémet, 1 pumpányit, a déli étkezés után.
Májméregtelenítés kiegészítői tehát:
-Gyógynövények pl. máriatövis, kapor, kömény
-keresztesvirágúak pl. brokkoli, káposzta, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta
-citrusfélék pl. citrom, lime, narancs, mandarin
-C vitaminban gazdag ételek pl. eper, narancs, paprika
-vitaminok pl. A, B6, B12, C, E
-ásványi anyagok pl. magnézium, szelén, réz
-lipotropikus, azaz zsírégetést elősegítő anyagok pl. cisztein, taurin, kolin, metionin, inozitol
-egyéb kiegészítők pl. rezveratrol, glutation, Q10, B12 vitamin, molibdén, glutation, flavonoidok, ellaginsav (fokhagyma, rozmaring, káposzta, vörös szőlőhéj)
-kénben gazdag ételek pl. keresztesvirágú zöldségek, hagymafélék, tojássárgája, fűvel táplált húsok
-aminosavak pl. glicin, cisztein, taurin, metionin
Fontos vizsgálatok:
AST, ALT, ALP, GGT, LDH, bilirubin, albumin laborból, kopogtatás, hasi ultrahang