Gyulladáscsökkentő gyógynövények – hogyan használjuk őket gyulladáscsökkentésre?
A gyulladás sejtszinten károsítja a szervezetet. Zavarja a sejt normális működését, amely az egész testben betegségeket okozhat.
Mi a gyulladás? Egyfajta jelzés a szervezet felől a sérülésekről, fertőzésekről és más kórokozókról. Ezt a jelzés előnyös számunkra, amíg akut és a pillanatnyi állapotot jelzi, ha krónikussá, azaz tartóssá válik, az egészségre is ártalmas lehet.
Az immunválasz, azaz a jel akkor képződik, mikor a szervezet károsodást érzékel és vegyi anyagokat bocsát ki a védelmünk érdekében a sérülések, toxinok, fertőzések ellen. Így Messenger fehérjék, más néven citokinek szabadulnak fel, hogy jelezzék a veszélyt. Tehát a gyulladás célja, hogy megvédjen a káros betolakodóktól, és elősegítse a gyors gyógyulást és helyreállást. Ha kórokozók, például baktériumok vagy vírusok vannak jelen, az immunválasz a fehérvérsejtek szétküldése lesz a helyszínre, a fertőzés leküzdésére és elpusztítására.
Kétféle lehet a gyulladás, akut és krónikus
Ezt a fő megállapítást i.e. 124-40 között Aszklépiadész görög orvos, Hippokratész tanítványa is megtette már, ő tett elsőként különbséget a 2 folyamat között.
Akut (rövid távú, néhány óra vagy nap, esetleg hét): a kibocsájtott vegyi anyagok a fertőzések továbbterjedését megakadályozzák. Fájdalom, duzzanat, bőrpír, hő vagy akár funkciókieséssel járhat.
Ilyen akut gyulladás pl egy szúnyogcsípés duzzadt, piros, viszkető helye vagy egy megfázás orrfolyása.
Krónikus (hosszabb távú, akár több hónapig vagy évig is tarthat): a gyulladásos reakció folyamatosan zajlik, ezzel stresszt okozva a szervezetünknek, mely egy idő után kifárad, szövetkárosodást szenved. Krónikus gyulladás krónikus betegségekhez vezet.
Pl. szívbetegség, rák, autoimmunitás, izületi gyulladás, idegrendszeri degeneráció, anyagcserezavarok (elhízás, cukorbetegség)
Mi okozza a gyulladást?
-gyulladásfokozó ételek fogyasztása (pl cukor, ultrafeldolgozott és finomított szénhidrátok, transzzsírok és finomított, hidrogénezett növényi olajok, magok-magolajok, omega-6 zsírsavak, nátrium-glutamát (MSG) és egyéb tartósítók-adalékok, a glutén, a kazein, az aszpartám. Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, ami minden tartósított, mesterséges ételben benne van. Intoleranciát okozó ételek tartós fogyasztása krónikus gyulladást is okozhatnak.)
-vércukor egyensúlytalanság (magas vércukorszint, inzulinrezisztencia)
-feldolgozott ipari húsok
-szivárgó bél szindróma
-krónikus stressz
-rossz alvásminőség
-környezeti mérgek
-alkohol
Mi a megoldás?
Gyulladáscsökkentés, a bevitt táplálék gyulladáscsökkentő hatásainak köszönhetően és a gyulladást fokozó ételek lecsökkentésével.
A gyógynövények a segítségüket adják ehhez, ezek könnyen beilleszthetők a konyhai folyamatokba, pl kurkuma, rozmaring, gyömbér, kakukkfű, borsmenta, fahéj, oregánó, bazsalikom. Ezek a növényi antibiotikumok. Legjobb a friss verziójuk! A szárított pedig könnyebben elérhető. A szárítottat mindig valameilyen zsír társaságában használjuk, a friss leveleket pedig fogyasztás előtt keverjük az ételbe. Mindkettőből pedig fűszerolaj forma is nagyon hatékony.
Étrendbe beilleszthető és fogyasztható egyéb gyulladáscsökkentők: tőkehalmáj, garnéla, pisztráng, szardínia, marhamáj és belsőségek, terápiás csontleves, avokádó, olivaolaj és bogyó, fokhagyma, hagyma, répafélék, kelfélék (a fodroskel a legerősebb antibiotikum!), brokkoli, zöldlevelesek, édesburgonya, sütőtök, édeskömény, homoktövislé. Pirosbogyós gyümölcsök.
Általánosan elmondható, hogy a magas tápanyagsűrűségű ételek, alacsony szénhidráttartalmú ételek, omega 3 zsírok, alacsony glikémiás terhelésű ételek, alacsony fruktóztartalmú gyümölcsök, magas ORAC értékű színes ételek, magas antioxidáns és flavonoid tartalmú ételek, és a jó zsírsav arányú élelmiszerek a legjobb természetes gyulladáscsökkentők.
Ami személyes kedvencem, a fermentált zöldségek és gyümölcsök, szintén a Top10-ben vannak, jótékony savaikkal, enzimjeikkel.
Ha így étkezünk, támogatjuk a gyulladáscsökkentő folyamatokat, amitől szervezetünk működése optimalizálódni fog.
Kiegészítők:
D vitamin, kvercetin, rezveratrol, omega 3, glutation, kurkumin
Egyéb:
emésztőrendszer regenerálás, étel intolerancia felkutatása és rendezése, stresszkezelés, alvásrendezés, rendszeres mozgás, hidratálás, tápanyaghiány rendezés