Posztbiotikumok: A legjobb források a bélrendszer egészségére és a gyulladás csökkentésére
Biztosan hallottál már a probiotikumokról és a prebiotikumokról. A posztbiotikumok ugyanolyan fontosak a bélrendszer egészsége szempontjából, mégis ritkán hallunk róluk.
Áttekintés
Prebiotikumok
A prebiotikumok egyfajta nem emészthető élelmi rost, amely különféle növényi alapú élelmiszerekben található. Az emberi szervezet nem képes lebontani a prebiotikus rostokat, ami azt jelenti, hogy azok emésztetlen formában mozognak a gyomor-bél traktus felső részén. Miután áthaladtak a vékonybeleken, és amikor elérnek a vastagbélbe, a bélmikrobióm fermentálja őket.
Itt a prebiotikumok végül táplálni fogják a barátságos baktériumokat vagy probiotikumokat. Ez segít számos fontos tápanyag létrehozásában, beleértve a rövid szénláncú zsírsavakat, mint a butirát, acetát és propionát. Ez a folyamat támogatja az egészséges bélmikrobiómot.
A prebiotikumokban gazdag élelmiszerek közé tartozik a spárga, a csicsóka, az alma, a pitypang zöldje, a hagyma, a fokhagyma, a banán, a póréhagyma. Bár a prebiotikumoknak sok jótékony hatása van a bélrendszerre, előfordulhat, hogy nem mindenki számára megfelelőek. Vannak, akik túl sok prebiotikumot irritálónak találnak, és csak mérsékelt mennyiségben tudják fogyasztani.
Probiotikumok
Akár 300 billió baktérium is élhet benned, ami több, mint a testi sejtjeid száma. Néhány ilyen baktérium barátságos és jótékony hatással van az egészségre. Mások károsak, egyensúlyhiányt és betegségeket okozhatnak. A cél az, hogy jó egyensúly legyen, és több jótékony baktérium legyen, mint káros.
A probiotikumok egészséges baktériumok, amelyek a bélrendszerben találhatók. Különféle egészségügyi előnyöket adnak, pl jobb emésztést és immunrendszert, egészségesebb bőrt, jobb mentális és agyi egészséget, csökkentik a gyulladást és a betegségek kockázatát.
A probiotikumok származhatnak élelmiszerekből és kiegészítőkből. A probiotikumokban gazdag ételek és italok közé tartoznak a fermentált zöldségek, a savanyú káposzta, a kimchi, a kefir, a joghurt, a tempeh és a kombucha. Míg a legtöbb ember boldogan eszi ezeket az ételeket, nem mindenki számára megfelelőek. Ha például valakinek hisztamin-intoleranciája van, az erjesztett élelmiszerek hisztamin kiváltó hatásúak lehetnek, és ezeket kerülni kell.
A legtöbb ember számára előnyös lehet a probiotikum-kiegészítők szedése, különösen akkor, ha emésztési tüneteik és a bélmikrobióma egyensúlyhiánya van. Különféle probiotikum-kiegészítők léteznek, különböző baktériumtörzsekkel, különböző dózisokkal és különböző formákkal.
Például, ha túlszaporodik a vékonybélbaktérium ( SIBO ), érdemes egy talajalapú probiotikumot választani, mivel más típusú baktériumok kiválthatják a SIBO-t, míg a SIBO-val nem rendelkezők számára jó lehet. Fontos, hogy a megfelelőt válasszuk ki, és rendszeresen váltogassuk a táplálékkiegészítőt.
Posztbiotikumok
A posztbiotikumok a bélben lévő probiotikumok általi fermentációs folyamat melléktermékei. A probiotikumok prebiotikumokkal táplálkoznak, és posztbiotikumokat termelnek. A három ugyanannak a folyamatnak a része. Kiegészítik egymást, és mindegyik fontos szerepet játszik a bélrendszer egészségében.
A probiotikumoknak tulajdonított előnyök egy része valójában a posztbiotikum előnyeiből származik.
A posztbiotikumok típusai
A posztbiotikumok típusai a következők:
- Rövid láncú zsírsavak
- Enzimek
- Lipopoliszacharidok
- Exopoliszacharidok
- Bakteriális lizátumok, amelyek számos bakteriális komponens keverékéből származnak
- Sejtfaltöredékek
- Baktériumok és élesztők által előállított sejtmentes felülúszók
- Vitaminok, aminosavak és egyéb metabolitok
Hogyan termelődnek a posztbiotikumok a bélben
Ahhoz, hogy a posztbiotikumok termelődjenek a bélrendszerben, először probiotikumokra van szükség. A probiotikumok fermentációs folyamatot hajtanak végre a bélben. A posztbiotikumok ennek a fermentációs tevékenységnek a melléktermékei. A posztbiotikumok alapvetően a probiotikumok hulladéktermékei.
A posztbiotikumok előnyei
- Támogatja az egészséges mikrobiomát
- Csökkenti a káros kórokozók számát
- Erősíti a bélfalat
- Csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt
- Csökkenti az ételérzékenységet és az intoleranciát
- Javítja a vércukorszintet és az anyagcsere egészségét
A posztbiotikumok legjobb táplálékforrásai
Almaecet
Fermentált zöldségek
Kókuszvíz kefír
Kombucha
A legjobb kiegészítők posztbiotikumokhoz
Fulvosav/huminsav
Himalájai Shilajit
Vajsav